Positiviteit en zelfvertrouwen

In dit filmpje kun je goed zien hoe het helpt als je op een positieve manier benaderd wordt.
Als ouder zul je regelmatig een ergernis hebben naar je kind omdat je bijvoorbeeld verwachtingen hebt of omdat je inmiddels aanneemt dat je puber het nu allemaal al wel moet weten. Voordat je het weet, ben je op een negatieve manier met je kind aan het omgaan. 
In mijn werk hoor ik regelmatig pubers over hun ouders praten met het gevoel dat ze het niet goed doen. Sommigen worden daardoor angstig of faalangstig. Anderen weer boos. Weer anderen sluiten zich af en willen het helemaal zelf doen. Vooral pubers hebben last van schaamte en denken vaak dat ze iets misschien niet goed doen. Daarom werkt het beter als je je richt op het positieve. 

Ik hoop dat jij als ouder naar je puber kunt leren kijken zoals op dit filmpje. Kijk wat je kind nodig heeft om een stapje verder te zetten. Benoem alles wat er wel goed gaat, relativeer zodat je puber het gevoel krijgt dat het allemaal nog mogelijk is en dat hij/zij helemaal ok is. Geef complimenten op het proces, zoals "je hebt er nu al meer voor geleerd dan het vorige proefwerk" of "het is ook best lastig, maar je hebt wel je best gedaan".